dilluns, 22 d’agost de 2011

El Mig Pollastre d'Enric Valor


Hui faria 100 anys Enric Valor, un castallut que tingué cura de la nostra llengua. Valor recuperà, elaborà i, si convingué, reinventà moltes de les rondalles que ell encara havia sentit contar a vora foc. Moltes de les contalles eren protagonitzades per animals, com la del Mig Pollastre que, a més, tenia una cançó i era molt entretinguda.
La historieta també ha sigut recollida amb un altre nom, Mig Cul Cagat, per Josep Bataller en la Safor, com a El Gallet-Galló, la Marieta i la Marió la té arreplegada Joan Amades a Catalunya i com Es mig poll ens l’ha llegat mossén Antoni Maria Alcover com la va escoltar per Mallorca. En castellà hi ha una història semblant El medio pollito recollida per Antonio Rodríguez Almodovar i amb el mateix argument, però amb un protagonista diferent: una serp, hi ha en italià un relat de peripècies coincidents que ens ha preservat Giambattista Basile. Com han deixat dit M. I. Gumilla i R. Comeche.
La rondalla del Mig Pollastre, tal com la deixà escrita Valor, és una història ben travada i distraguda de la qual vull destacar la cançoneta:
Vaig a casar-me amb la filla del rei,
puix sóc més ric que no ell,
que gratant un femeret
m´he trobat un dineret.


1 comentari:

1entretants ha dit...

Moltes gràcies per participar en l'homenatge a Enric Valor! Salutacions!

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails