dijous, 25 de novembre de 2010

Les catalinetes i el gos caçador

Xiquetes suecanes que s'han fet el rotllo de catalines

La festa de santa Caterina d’Alexandria, més coneguda com Les Catalinetes, era inicialment la festa de les xiquetes com sant Nicolau era la dels xiquets. Pel temps ha acabat sent, a diversos llocs del País, un dia per a retrobar-se, xiquets i xiquetes, amb la naturalesa. És, ara, una festa escolar. Hi ha, en tots els pobles que fan catalinetes –Sueca, Xàtiva, Ibi, La Llosa de Ranes, etcètera– una versió de la mateixa cançó per a ser cantada pels infants. La que cantem a Sueca és la més bèstia i gens adequada per a ser cantada el mateix dia que ens revoltem contra la violència de gènere. Diu “als xiquets un dineret i a les xiques una surra p'a que vagen a costura”. Per això he preferit reproduir la que canten a La Llosa de Ranes on només resta un anacronisme: resar el rosari "engenollades".

Les catalinetes / mengen culleretes, / i els catalinots / mengen cullerots.

Les catalinetes / roden el calvari / engenollades / resant el rosari.

Tu catalineta / tu que vas i véns / dis-li a ta mare / que vinga correguents.

Que els pardals són grossos / i se’n ixen del niu, / i a la matinà / faran xiu-xiu!


Al voltant del dia de la santa d’Alexandria, que sembla ser pura invenció interessada, també trobarem activitats per a adults. A Arbeca [enllaç], les Garrigues, ciutat coneguda –entre altres coses– per haver donat nom a una excel·lent varietat d’olives importades el segle XVIII de Palestina, fan una fira convencional i una dedicada al gos caçador.

2 comentaris:

rosa roig ha dit...

Què els pardals són grossos i se n'ixen dels nius???

nicol ha dit...

Hola.

Soy el webmaster de
Publizida BLOGS es un ranking / directorio de clasificación de blogs en español, creado con el único propósito de dar a conocer los mejores blog's


Si te interesa puedes darte de alta
ALTA DIRECTORIO DE BLOGS


Un saludo.

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails