dimecres, 27 de juny de 2012

Policia contra l'art de carrer


Don’t be afraid - No tengas miedo
Pl. Tavernes de la Valldigna, Barri del Carme, València
Mur dedicat a les dones dels miners d’Astúries, Lleó i Terol

Si en alguna cosa destaquen els humans és en la destrucció del seu proïsme, també humà, prèviament proclamat contrari. Si la fatalitat t’assenyala, i l’«enemic» és poderós, ja l’has cagat! Hi ha una certa predilecció per enderrocar l’obra d’art del qui pensa diferent i més encara si ens retrata o creiem que ens mostra amb un perfil poc afavoridor. Una d’eixes amargues experiències ens l’ha relatat el poble quítxua: “Los españoles al asaltar aldeas, además de asesinar habitantes y buscar botín en oro, ahora tienen la misión de destruir arte y objetos religiosos, y de esterminar nuestros sabios”. Però este pa és el que donen, sempre, els uns als altres. Luter, veient com es treia tot l’art de les esglésies –que havien passat de ser catòliques a reformades– per a fer-lo desaparéixer, va formular un raonament d’urgència: “destruir art és una forma d’idolatria, indica que les imatges tenen algun poder i no és cert”. La idea del reformador alemany ha sigut, com bé sabem, ignorada. Res ha plagut tant a les successives generacions d’humans com tombar l’ídol de l’altre, borrar les metàfores plàstiques del contrari siga antic o actual.
Hui llegia, en les pàgines valencianes del diari El País, que uns policies han arrancat elements d’un mural que l’artista Vinz Feel Free ens havia deixat en una humil paret del barri del Carme. Què els molestava d’aquella obra? És evident que els era insuportable vore’s perfectament preparats per a infringir dolor i atacant dones nuetes amb cap d’au. Vinz sol fer en les seues actuacions una revisió molt particular de la història de l’art, pots trobar Max Ernst o Magritte, algunes peces del Renaixement o l’Equip Crònica sempre amb caps d’au, llangardaix o batraci. L’obra atacada formava part d’una acció d’art street anomenada Incubarte en la qual col·laborava el MuVIM i la Universitat de València. Els qui van fer la destrossa anaven uniformats i hi han molts testimonis de l’acte, fins i tot Canal9 ha passat un vídeo. Una bestiesa més a condemnar, i no serà l’última.

1 comentari:

Anònim ha dit...

30.06.2012 - 18.58h El grupo extremista Ansar al Din ha comenzado este sábado a destruir los templos de Tombuctú, la mítica ciudad comercial al norte de Mali, según han denunciado varios testigos. Los islamistas tomaron hace tres meses el control de la ciudad. Su concepción de la religión les hace rechazar a los santos y eruditos a los que están dedicadas las construcciones. (ATLAS)

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails