divendres, 10 de maig del 2019

La Volta és meua!

Mapa amb la ruta marítima seguida per Magallanes-Elcano

En les passades eleccions generals, i abans i tot, s'ha vist una carrera, especialment entre les dretes, per a mostrar-nos qui tenia més unflada l'espanyolitat. La premsa adicta, que habitualment els enguisca, col·laborava proporcionant-los el gas per a que no minvara. El periòdic ABC n'és un bon exemple. Encara que, com veurem, no sempre els ix bé.
El cas és que l'alcalde de Sabrosa, ciutat portuguesa on va nàixer el cap de l'expedició de la primera volta al món, ara fa cinc-cents anys, Fernão de Magalhães, va proposar, en juny de 2015, la candidatura de la volta com a Patrimoni de la Humanitat.
Escamat l'ABC, pel que qualificava com «Los engaños de Portugal para evitar una de las grandes gestas españolas», encomanà un informe a la Real Academia de la Historia espanyola i, pel que informava LibertadDigital, l'entitat lliurà en març de 2019 les seues conclusions: «La Academia de la Historia confirma [titulava el diari digital de Federico Jiménez Losantos] la "plena y exclusiva españolidad" de la primera vuelta al mundo. La institución ha publicado un informe "tras los intentos de las autoridades portuguesas de capitalizar la paternidad de la gesta"».
L'ABC va traure l'artilleria i disparà contra Pedro Sánchez quan ja havia tret a Mariano Rajoy de la presidència del Govern: «Portugal tergiversa la historia y borra al Imperio español de la vuelta al mundo. El país vecino busca que la Unesco reconozca la "Ruta Magallanes" sin [Juan Sebastián] Elcano ante la falta de acción y diplomacia del Gobierno de Sánchez». Quatre anys rodant la història de celebrar la circumnavegació marítima i la dreta mediàtica mut. Arriba Sánchez i comencen les presses i les denúncies de falta d'«ardor patriótico». Burros! Eixes coses es fan com aconsellava Felip V, en unes instruccions secretes als seus corregidors en Catalunya, «que se consiga el efecto sin que se note el cuidado».
De fet, abans que el director de l'ABC, Bieito Rubido, muntara el carafal i cridara contra Sánchez ja s'havia arribat a un acord –i el projecte es presentarà a la UNESCO com a Ruta Magallanes-Elcano– en el qual participaran, junt amb Espanya i Portugal, Brasil, Argentina i Filipines. A més, per la part espanyola compta amb un pressupost inicial de 174 milions d'euros i 193 projectes entre privats i públics.
Ha quedat, a més, clar que el finançament de l'expedició a l'illa de les espècies –eixe era l'objectiu real– fou el que ara diríem una joint venture entre comerciants de Burgos, que operaven en Sevilla, i la corona de Castella, mai un projecte «imperial espanyol». Tant l'ABC com la RAH han fet el ridícul.
Eixe nacionalisme espanyol, penós, xipiriflautic, que busca la confrontació, ja no enganya ningú. Els comentaristes portuguesos els han vist vindre i se'n foten d'ells: «Vindrà dia que a la Real Academia de la Historia espanyola li encarregaran informes sobre el Real Madrid –empresa exclusivament espanyola– per a explicar-se per què l'equip perd molt més d'ençà que marxà Cristiano Ronaldo».

Publicat en el diari Levante-EMV, 10-5-2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails